Terug naar het overzicht

Jouw mobiliteit duurzaam geregeld

Elektrisch rijden de toekomst voor zzp’ers?

Visitekaartjes van chloorvrij papier, fair trade koffie, biologisch eten en drinken. Ik hoor je denken: wat heeft dit met mobiliteit te maken? Duurzaam ondernemen is hip en happening. Ook bij collega zzp’ers in mijn eigen omgeving merk ik dat. Veel mensen zijn meer bewust bezig met de impact op de maatschappij en het milieu. Op een verantwoorde manier reizen hoort daar ook bij. Of dat nu met het OV is, per fiets of per auto. De verwachting is dat de vraag naar elektrisch rijden toeneemt, ook onder zzp’ers. Hoe regel je jouw mobiliteit duurzaam?

Beter voor het milieu

Afgelopen week zag ik op Televisie een programma over biologisch eten. Ik werd geprikkeld door het feit dat de keuze voor biologisch niet per se gezonder is voor jezelf, maar dat het wel beter is voor het milieu. Een bewuste keuze dus. Of het nu gaat om wat we eten of hoe we van A naar B komen. Het uiteindelijke doel is hetzelfde.

 Hip en happening

Als zzp’er ben je bewust bezig met ondernemen, maar je bent je ook bewust van de omgeving om je heen. De hippe koffietentjes met voornamelijk gezonde en biologische producten poppen de grond uit, mede dankzij het groeiende aantal zzp’ers. We drinken daar fair trade koffie maar wel met uitstekende smaak. Tja, datzelfde kun je zeggen over auto’s. Als we kiezen om duurzaam te rijden, moet het er wel een beetje uitzien en comfortabel zijn. EN, je wil niet halverwege stil komen te staan omdat je je auto moet opladen.

Soms heb je een auto nodig

Natuurlijk is de meest milieuvriendelijke keuze om met het OV of per fiets te reizen. Zo’n 37,5% van de ondernemers verkiest de fiets boven de auto voor korte afstanden. Maar ja, dat is niet voor iedere zzp’er weggelegd. Soms heb je gewoon een auto nodig. Als dat zo is, kun je nog steeds kiezen uit verschillende, duurzame, mogelijkheden:

Deel-auto’s

Wil je zelf geen auto bezitten, neem dan bijvoorbeeld een abonnement op een deel-auto. Je deelt met een aantal andere mensen een auto en reserveert die online. Hiermee heb je een auto tot je beschikking op het moment dat jij die nodig hebt.

Hybride of elektrisch

Een duurzame auto, hybride of elektrisch, beperkt de impact op het milieu. Fabrikanten hebben de afgelopen tijd hard gewerkt drempels als actieradius, hoge kosten en lange oplaadtijd weg te nemen. Wil je flexibel zijn en toch een schone auto rijden, dan is elektrisch rijden een prima alternatief.

Mobiliteitspas

Heb je niet altijd een auto nodig, maar reis je ook vaak met het OV? Dan kan een mobiliteitspas https://mkb.terbergleasing.nl/mobiliteitspas/ handig voor je zijn. Je bent niet alleen verzekerd van vervoer, ook je administratie is hiervoor geregeld.

Elektrische rijden interessant voor mij als zzp’er?

De belangrijkste redenen die vaak worden aangedragen door zzp’ers om elektrisch of hybride te gaan rijden, zijn: belastingvoordelen, milieu en lage gebruikskosten. Door de vermindering van de belastingvoordelen voor de hybride auto verliest deze iets aan populariteit. Bovendien wordt de actieradius van de nieuwe elektrische auto’s groter en de prijs ‘kleiner’.  Elk kwartaal komen er nieuwe modellen bij dus meer keuze.

Belastingvoordeel

Hoe zit het dan met het belastingvoordeel? Er zijn inderdaad fiscale voordelen op elektrische auto’s waar je als zzp’er gebruik van kunt maken. Als je een compleet elektrische auto rijdt, dan betaal je in plaats van 22%, 4% bijtelling. Wil je weten welke voordelen er nog meer gelden? Kijk dan op nederlandelektrisch.nl 

Jouw mobiliteit duurzaam geregeld?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ruim 64% van de zzp’ers weleens heeft overwogen een elektrische of hybride auto te gaan rijden. Toch rijdt op dit moment slechts 13 % van het totaal aan zzp’ers een hybride of elektrische auto. De verwachting is dat dit percentage de komende jaren zal groeien. Rij jij in een elektrische of hybride auto? Of heb je jouw mobiliteit op een andere duurzame manier geregeld? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen!