Elektrisch rijden

Vele onderzoeken voorspellen dat de verkoop van nieuwe volledig elektrische auto’s verder zal toenemen. De komende jaren groeit het aanbod van merken en modellen met een grotere actieradius. Is de elektrisch auto dan ook iets voor mijn bedrijf?

Veel ondernemers, klein en groot, worstelen met deze vraag. De meesten denken dat het een kwestie van tijd is voordat ze – deels – overstappen op elektrisch rijden. Is het voor u al slim om over te stappen? Voor uitgebreide informatie en manier van implementeren in uw bedrijf kunt u de whitepaper downloaden. Wellicht helpt dit bij het maken van een keuze.

Hieronder in het kort de belangrijkste voor- en nadelen van elektrisch rijden voor ondernemers.

Voordelen

 1. Elektrisch rijden is fiscaal aantrekkelijk
  • Volledig elektrische auto’s zijn tot en met 2020 vrijgesteld van BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) en van MRB (Motorrijtuigenbelasting).
  • Voor leaserijders is de fiscale bijtelling zeer gunstig.
  • Gaat u rijden in een elektrische auto dan kunt u gebruikmaken van de MIA (Milieu Investeringsaftrek) en de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen).
 2. Elektrische auto’s zijn voordelig in onderhoud en energiekosten
  De besparing op brandstofkosten kan, afhankelijk van het aantal kilometers, oplopen tot enkele duizenden euro’s per jaar. Bovendien heeft de elektrische auto heeft minder onderhoudskosten dan een brandstofauto.
 3. Goed voor het imago
  Veel klanten vinden het een pre of zelfs een vereiste dat het bedrijf waarmee ze zaken doen investeert in duurzame en milieuvriendelijke oplossingen. Elektrisch rijden hoort daarbij.

Nadelen

 1. De aanschafprijs
  De huidige volledig elektrische auto’s kennen in veel gevallen een hogere aanschafprijs omdat de productieaantallen nog niet groot zijn. De verwachting is dat deze de komende jaren oploopt waardoor de prijs daalt.
 2. Beperkte actieradius
  Met de meeste elektrische auto’s kun je momenteel rond de 200 kilometer rijden. Het vergroten van de actieradius is voor fabrikanten een belangrijk aandachtspunt en neemt bij toekomstige modellen verder toe.
 3. Opladen kost tijd
  Het duurt gemiddeld 3 tot 5 uur voordat een accu is opgeladen. Met een snellader wordt de oplaadtijd aanmerkelijk verkort en de hoeveel snelladers breidt zich snel uit in Nederland en Europa.

Wilt u zich uitgebreider informeren en lezen hoe u uw organisatie kunt voorbereiden? Download dan hier de wegwijzer over elektrisch rijden.